Translate

nedjelja, 17. ožujka 2013.


Jubavna šta nije pederska

uvik kad san s Tobon
prnem najiden bobon
oči Tvoje crne i odbljesak ćele
sve mi vele
uvik kad san s Tobon
zakucajen lobon
medna Tvoja usta
i guza Ti tusta
di si da si - splitski pasi
uvik kad san s Tobon 
Ti oto naglasi
vatru u meni ugasi
jerbo, zna si
kupe, špade, dinare i bate asi
... bure i oblasi ...


http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/205124/Default.aspx

opet falain Slobodnoj. Iz Nje ka da in je stalo do nas.

Objavljeno 16.03.2013. u 22:29

RADNICI ‘BRODOSPLITA’ ODBIJAJU SUDJELOVATI U ANKETI NOVE UPRAVE

Svaki škveranin mora ocijeniti petero kolega


Ono što škverani opisuju koristeći staru narodnu poslovicu “Čovjek je čovjeku vuk”, u Upravi “Brodosplita” nazivaju “korporativnom anketom”.

Naime, unutar brodogradilišta upravo se ovih dana provodi tzv. istraživanje za 360 stupnjeva. Ili, jednostavnije rečeno, testiranje u kojem radnici moraju odgovoriti na šarolika anketna pitanja koja su podjeljena u tri grupe: zadovljstvo radnom okolinom, mišljenje o radu najbližih kolega, te mišljenje o radu škverskih sindikata.

Negativne reakcije

Kako doznajemo od anketiranih radnika, dvije potonje grupe pitanja izazvale su najviše pažnje, ali i negativnih reakcija. Primjerice, škveranin ispitanik imenom i prezimenom mora ocijeniti rad svojih pet najbližih kolega iz radne jedinice.

- Ne pada mi na pamet da ocjenjujem kolegu s kojim godinama radim. Neka nas ocjenjuju šefovi i gazde. Samo žele od nas napraviti čopor vukova koji će se međusobno glodati... Nisam ni odgovorio na takva pitanja već samo samo papire ubacio u anketnu kutiju - kazao nam je jedan od anketiranih škverana čiji su podaci poznati redakciji.

Nadalje, tu je i skupina pitanja posvećena škverskim sindikatima. Uprava očekuje od radnika da ocijene dosadašnji rad sindikata. No, postavljena pitanja, kao i ponuđene ocjene upućuju na negativne odgovore.

Pa se tako radnika pita da konstatira smatra li da su se “pojedini sindikati” protivili privatizaciji jer se plaše “razotkrivanja nezakonitih radnji”. Taj dio ankete je uvjetno rečeno anoniman.

Kažemo “uvjetno anoniman” jer se od ispitanika traži navođenje osobnih podataka: spol, dob, zanimanje, datum pristupanja anketi, te škverski odjel u kojem zaposlenik radi. Dakle, preko ovih podataka moguće je, ako se želi, identificirati ispitanika.

- Informacije vezane uz sustav kadroviranja i organizacije sustava uređene su kao poslovna tajna. Svi procesi koji se odvijaju u “Brodosplitu” odgovaraju svjetskim standardima korporativnog upravljanja - kazao nam je Josip Jurišić, glasnogovornik “Brodosplita”.
DENIS KRNIĆ

Dragičević: Posao za agenciju

Za komentar neobičnih pitanja iz škverske ankete pitali smo Vedrana Dragičevića, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske.
- Neka su pitanja neprihvatljiva, tendencizna i manipulativna. Pitanja prvenstveno vode prema tome da se ljudi međusobno zavade i budu neprijatelji jedan drugome. Sva ta famozna pitanja bit će tema skorog sastanaka škverskih sindikata sa ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.


Tzv. “anketa od 360 stupnjeva” je američki model, ali ne na način kako se provodi u škveru, a svakako ne sa sugestivnim pitanjima kakva se postavljaju škveranima. Naime, takve ankete ne provodi poslodavac nego specijalizirana neovisna agencija. Cilj je stvaranje bolje radne atmosfere unutar tvrtke, a ne izazivanje sukoba među radnicima - kazao nam je šef metalaca.

Nema komentara: